CUMHURİYET’İN 100. YILINDA ‘ALANYA’ KONFERANSI

  • ALKÜ BASIN
  • 24 Ekim, 2023

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ve Alanya Belediyesi iş birliğiyle Alanya Kültür Merkezinde “Cumhuriyet’in 100. Yılında ‘Alanya’ Konferansı” gerçekleştirildi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri Alanya’da ve ALKÜ’de dolu dolu geçiyor. Cumhuriyet’in 100. yılında Alanya Belediyesi ile ALKÜ, düzenlediği etkinliklerle Cumhuriyet’in coşku ve heyecanını tüm vatandaşlara yaşatmaya devam ediyor. Etkinlikler kapsamında ALKÜ’lü akademisyenlerin katılımıyla Alanya Kültür Merkezinde “Cumhuriyet’in 100. Yılında ‘Alanya’ Konferansı” düzenlendi. Konferansa Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Alaettinoğlu, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akın, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, ALKÜ’lü akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“TARİH BOYUNCA ALANYA” ANLATILDI

Konferansın moderatörlüğünü ALKÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ak yaptı. Programda Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen tarafından “Türkiye Selçukluları Dönemi’nde Alanya” adlı bir sunum yapıldı. ALKÜ’lü akademisyenlerden Prof. Dr. Mehmet Ak “Osmanlılar Dönemi’nde Alanya” isimli bir sunum gerçekleştirirken oturumun son bölümünde ALKÜ Öğretim Görevlisi Dr. Irmak Karabulut “Cumhuriyet Döneminde Alanya” konusunda bilgiler aktardı. Akademisyenler konferansta Millî Mücadele Dönemi’nde Alanya’yı kapsamlı bir şekilde ele aldı. Alanya’nın coğrafi olarak tarih boyunca Selçuklulardan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet Dönemi ve günümüze kadar her dönemde kritik bir rol oynadığı vurgusu yapıldı. Alaiye Redif Taburu’nun da işlenip anlatıldığı konferansta katılımcılar Alanya’nın tarihine ilişkin önemli anekdotlar edindiler.

Konferansın ardından Başkan Yardımcısı Fevzi Alaettinoğlu, Prof. Dr. Mehmet Ak ile Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen’e teşekkür edip Cumhuriyet’in 100. yılına özel dikilen fidanların belgesini takdim etti. ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akın ise Dr. Irmak Karabulut’a çiçek ve belge takdiminde bulundu.

GEZİCİ ÇANAKKALE MÜZESİ AÇILDI

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’nin millî kimliğini şehir şehir gezerek aşılayan, Cumhuriyet’in kuruluş aşamasını, geçilen dönüm noktalarını vatandaşlara anlatıp göstermeyi hedefleyen Gezici Çanakkale Müzesi, Alanya Kültür Merkezinde Alanyalı vatandaşlara kapılarını açtı. Müzenin açılışını ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akın ile Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Alaettinoğlu yaptı. Açılışın ardından ALKÜ’lü öğrenciler de müzeyi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

4 Kasım tarihine kadar hizmet verecek olan müze, 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.