ALKÜ DOĞADAKİ İNSAN SERDAR KILIÇ’I AĞIRLADI

  • 05 Nisan, 2016

TRT Haber Kanalında yayınlanan “Doğadaki İnsan” Programını hazırlayan Serdar Kılıç, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’ne (ALKÜ) konuk oldu. Atasından miras kalan anıları ile doğadaki hayattan edindiği bilgi ve tecrübelerini zaman içinde sindirip bunu bir yaşam felsefesi haline dönüştüren doğadaki insan Serdar Kılıç, ALKÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda öğrenciler ve doğaseverler ile söyleşide bir araya geldi. 

Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörlük Basın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından düzenlenen programa ev sahibi Rektör Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı’nın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş, ALKÜ Genel Sekreter Vekili Kazim Develioğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er, İlçe Orman İşletme Müdürü Cihat Yıkıcı, Alanya Müftüsü Mustafa Topal, Yaban Hayatı Koruma Şefi Mevlüt Kodal, İsveç Fahri Konsolosu Hilmi Tokuş, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı Yrd. Doç Dr. Muharrem Aksu, akademisyenler öğrenciler ve doğa severler katıldı.

“DOĞAL YAŞAMA VE YAŞAMAYA ÖNEM VERMELİYİZ”

Üniversitemiz öğrencilerinin yanı sıra Alanya’da bulunan özel ve devlet okulundan doğasever öğrencilerin de katıldığı söyleşide açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Pınarbaşı; “Davetimizi kırmayarak üniversitemize teşrif eden Sayın Serdar Kılıç’a şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasında doğa ile ilgili iki konuya dikkat çekti. Doğa ile ilgili olarak iki yönden problem yaşandığını belirten Rektör Pınarbaşı, bu problemlerin insanların doğayı tahrip etmeleri ve doğadan yeterince faydalanamamaları olarak ifade etti. 1950’li yıllardan sonra sanayileşmenin hızlanması ile her ne kadar insanlar konforlu bir hayata kavuşsalar da beraberinde doğayı ve doğada yaşayan canlıları da koruma görevini yeterince yerine getiremediklerini vurguladı. Rektör Pınarbaşı konuşmasının devamında; “Bugün hepimizin duyduğu buzulların erimesi, küresel ısınma, çevre kirliliği, sera gazı etkileri gibi çevresel problemler yaşıyoruz. Bunların hepsi bizim gelişirken ve modernleşirken doğayı ve doğada yaşayanları yeterince düşünemediğimizden kaynaklanan problemler.” dedi. Artık bu tür sorunların insanlar tarafından fark edilmeye başlandığını belirten Rektör Pınarbaşı, temel hayata geri dönerek, günümüz modern insanının en büyük problemlerinden biri olan stresi de en aza indirmenin mümkün olacağını ifade etti.

“GÜÇLÜ DEVLET MİLLİ KÜLTÜRLE OLUR”

"İnsan doğadayken aslında esas mücadelesini doğa ile değil, kendisiyle yapıyor." diyerek hayatta kalabilmenin altın kuralarını anlatan Serdar Kılıç, doğaseverler ile bir araya geldiği söyleşide pozitif bilimlerin hepsinin doğada var olduğunu ve insanların bu bilimleri bulup çıkarması gerektiğini vurguladı. Katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ile dinlenen Doğadaki İnsan Serdar Kılıç, insanların bir fanusun içinde yaşayan topluluklar haline dönüştüğünü söyledi.

Güçlü bir devletin milli kültür ve milli şuur ile oluşabileceğini aktaran Kılıç, bunun en önemli yolunun atalarımızdan kalan mirasa sahip çıkarak olabileceğini ifade etti. Kılıç konuşmasına şöyle devam etti; “ Alparslan Anadolu’ya girerken demiş ki bir devletin güçlü olabilmesi için ayakta durabilmesi için askere gereksinim vardır. Asker illa da savaşan adam anlamında değildir. Koruyacak… Niye hayvanların da askerleri vardır değil mi? Bir karıncanın yuvasına başka bir karıncanın kolonisini getirin koyun bakalım o karıncalar buna müsaade ediyor mu… Arıyı ya da ayıyı, kurdu… Bir denge ve nizam var. Askerinin de güçlü olabilmesi için devletin bir servet dağıtması lazım demiş Alparslan. Para düşündünüz değil mi? Devletin serveti para- pul ile olan şeyler değildir. Devletin serveti “Milli Kültür” ile olur” dedi. 

ALKÜ ALANYA’NIN TANITIMINA ‘DOĞADAKİ İNSAN’ İLE KATKI SAĞLAYACAK

Söyleşisinde çeşitli tarihi hikâyelere de yar veren Serdar Kılıç, kopuz, balaban, mey gibi unutulmaya yüz tutmuş müzik aletlerini çalarak kısa ezgiler dinletti. Beraberinde getirdiği ‘Tatar Yayı’nın hikâyesini de katılımcılar ile paylaşan Serdar Kılıç, yay hakkında kısa bilgiler de verdi. Keyifli sohbetin ardından kendisine yöneltilen sorulara da cevap veren Kılıç’a programın sonunda Rektör Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı tarafından ipek böceği kozasından yapılan bir tablo hediye edildi.

Katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaşan Serdar Kılıç, sevenleriyle uzun süre hatıra fotoğrafı çektirdi. ALKÜ’nün öğrenciler ve Alanyalılar ile buluşturduğu Serdar Kılıç, ilerleyen zamanlarda yine ALKÜ önderliğinde Alanya’da doğal yaşamın konu alınacağı bir veya iki programa da imza atacak.